dirk postma

mijn aantekeningen . . .

098 - Active Directory Explorer

Aug 27, 2016 - Comments - windows

Active Directory (AD)

Definitie van Wikipedia: Active Directory staat beheerders toe om het beleid (rechten en instellingen) in het netwerk van een volledig bedrijf te beheren.

Ik zie het als een grote database van een Windows domein (netwerk), waarin alle gebruikers, groepen, rechten, servers, etc. in worden opgeslagen.

Active Directory Explorer

Zo een grote verzameling van (bedrijfs)gegevens is niet alleen voor de ICT afdeling van belang maar ook interessant voor bijvoorbeeld functionele beheerders.

Microsoft biedt op haar website een gratis tool aan waarmee je de AD kunt verkennen. Het biedt eveneens een optie om naar gegevens te zoeken. Het programma is hier te vinden. Installeren is niet nodig, het betreft een zip bestand, dat moet uitgepakt worden en daarna is het programma klaar voor gebruik.

Inloggen

Schermafdruk Meestal kun je meteen op <enter> drukken om in te loggen met je eigen account en hoef je niets in te vullen.

Zoeken naar een gebruikerscode

Je kunt niet zomaar gaan zoeken, je moet eerst een zoek opdracht samenstellen. Dat is even uitzoeken. In mijn geval werkte het zoeken naar een account als volgt.

Class kies user, Attribute kies Aanmeldingsnaam (van voor ...), relation kies is. Als laatste moet dan bij Value de gebruikers account worden ingevuld. Druk vervolgens op Add, en op Search. Schermafdruk

Zoeken naar gebruikersgroepen

Onderstaand een voorbeeld van hoe naar gebruikersgroepen gezocht kan worden. Er wordt gezocht naar gebruikersgroepen die “Lias” bevatten.

Schermafdruk


Tags: windows active directory

comments powered by Disqus